ARAMA
Kahramankazan Belediyesi

BİZ DAHA ÇOK ÜRETMENİN PEŞİNDE...

Geri

BİZ DAHA ÇOK ÜRETMENİN PEŞİNDEYİZ

25 Ekim 2022

HABERİ DİNLE

Kahramankazan Belediyesi’nin 2023 bütçesi 435 milyon lira olarak oy birliğiyle kabul edildi.

Daha çok üreten belediye

Kahramankazan Belediyesi Meclisi’nin Ekim ayı bütçe görüşmelerinin son oturumu Belediye Başkanı Serhat Oğuz başkanlığında gerçekleşti.  Meclis toplantısında Kahramankazan Belediyesi’nin 2023 yılı tahmini bütçesi 435 milyon lira olarak belirlendi. Karar oy birliğiyle alındı. ‘Fitneyle, çamurla, boş işlerle, dedikodularla, kibirle, gösterişle işimiz yok. Biz yaşadığımız bu topraklara değer üretmenin peşindeyiz. Kahramankazan ticari olarak müthiş bir yükseliş trendinde’ diyen Belediye Başkanı Serhat Oğuz, oylamanın ardından meclis üyelerine teşekkür etti.

Bütçe ile ilgili öneri, eleştiri ve 2024’le ilgili öngörüsünü paylaşmak istediğini belirten Serhat Oğuz, Ankara’nın 25 ilçesi olduğunu, Ankara Büyükşehir Belediyesi dahil tamamının 2022 yılı içerisinde ek bütçe yaptığını hatırlattı. Yaptıkları ek bütçe ile bütçelerini 347 milyonun üzerine çıkardıklarını kaydeden Oğuz. ”Mahkeme kadıya mülk değil. Biz daha çok üretmenin peşindeyiz“dedi,  şunları söyledi:

BÜTÇENİN UYGULANABİLİR OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

“2023 yılında belediyelerimiz için gider harcamaları çok ciddi manada artmış olacak. Peki bunun neticesinde nasıl bir tedbir öngörüyoruz? Önemli olan bu. Bütçenin uygulanabilir olması çok önemli. Yani biz buraya 450 milyon yazdığımız zaman, belediyenin geliri 450 milyon olmuyor arkadaşlar. Gelir artırıcı tedbirler alabilirsek, bunu başarabilirsek, o zaman bütçemizde denklik sağlamış oluruz. Esas 2023 için söylüyorum. 2022 yılında hamdolsun bazı tedbirlerle bir problem yaşamadık. Bir sıkıntı da yaşamayacağız bu yılın sonuna kadar.  Öyle palyatif çözümlerle götürmüyoruz işi. Belediyemizde Aralık ayına kadar bizim mali ödemelerimizle ilgili hiçbir sıkıntı yok. Bu yılın içinde almış olduğumuz tedbirlerle diyorum. Hatırlarsanız biz 85’le başladık, sonra artırdık 120 yaptık.3,5 yıl sonra 85’le aldığımız tahmini belediye bütçemiz 430-450 oldu. Kaç kat artmış. Bunlar neyle ilgili? Bunlar personel giderleriyle tabiki ilgili. Ama yatırım bütçesi ile de alakalı.”

‘GELİR ARTIRICI TEDBİRLER ALMAMIZ LÂZIM’

İlçedeki gençlerin yaz-kış kullanabileceği FİFA standartlarında 2 tane kapalı halı saha yaptıklarını, bunun 3 olacağını kaydeden Başkan Oğuz,” Ben bu projeyi ilk Spor Bakanlığı’na sunduğumda bu halı sahanın maliyeti 2,5 milyon liraydı. En son yaptığımız ihale neticesinde bu halı sahaların bize maliyeti 12 milyon lirayı geçti. Kaç kat artmış. Biliyorsunuz bütçeyi Meclis yapar, Belediye Başkanı yapmaz. Gelir artırıcı tedbirler almamız lâzım. Belediye meclis üyesi arkadaşlarımız beni zaman zaman kurduğumuz beton fabrikası konusunda eleştiriyorlar. Oturduğumuz yerden İller Bankası’ndan bize gönderilecek parayı beklemeyi aşmamız lâzım. İller Bankası, Türkiye Cumhuriyeti’nde toplanan vergiler nispetinde değişen oranlarda para gönderiyor. Genel bütçe, bizim toplam bütçemizin yüzde 19’unu oluşturuyor. Yani 100 liralık gelirimizin 19 lirasını merkezi hükümetten alıyoruz. Kalan kısımlarını, yaklaşık yüzde 80’ini ise bu ilçenin kendi kaynakları ile oluşturmaya çalışıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ise harcadığının yüzde 92’si İller Bankası’ndan geliyor. Yüzde 18’i de kendi kaynaklarından oluşuyor” dedi.

 

 

‘2023’DE NE ÖNGÖRÜYORUZ’

 Başkan Oğuz bütçe konuşmasının devamında ‘2023’de ne öngörüyoruz?’ diyerek konuşmasına şöyle devam etti: “Bizim amacımız ticaret yapmak değil. Üreten belediyecilik. 10 tane araç, mikser, beton pompalar aldık. Bunları belediye bütçesinden mi aldık? Hayır. Kazan BelBeton şirketi sayesinde. Şirket kendini finanse edebiliyor artık. Güzel bir şey değil mi bu? Sosyal yardımlar konusunda da adımlar atıyoruz. Bunları belediyenin sırtından yük kalksın diye yapıyoruz. Mahkeme kadıya mülk değil. Biz daha çok üretmenin peşindeyiz. 2 tane maden ocağı satın aldık arkadaşlar. Kahramankazan’ın inşaat hacmi 5’er, 10’ar adımlarla yükseliş trendine girmiş durumda. Büyük ölçekte Kahramankazan’ın nereye doğru gittiğini okuyamazsak, belediye büyük giderlerin altında boğulur. Kazan BelBeton sayesinde maden ocağı satın aldık. Malzeme konusunda Büyükşehir Belediyesi’ne de köprü olduk. Bizim tüm bunları yatırıma, ekonomik gelire çevirmemiz lâzım. Bundan Büyükşehir ve Kahramankazan Belediyesi de faydalanacak. Bizim malzeme konusunda Fen İşleri Müdürlüğü birimimizin bir sıkıntısı yok. Beton santralinde olduğu gibi bu ocaklar Kahramankazan Belediyesi’nin elini rahatlatacak, ciddi manada katkısı olacak. Maden ocakları. ticarethane gibi çalışma potansiyeline sahip.

‘MÜTHİŞ BİR YÜKSELİŞ TRENDİNDEYİZ’

Kahramankazan ticari olarak müthiş bir yükseliş trendinde. Göreve geldiğimizde ilçemizde 4 bin 100 tane işletme vardı. Her sene 200-300 tane arta arta gelmiş. Bugün Kahramankazan’da 6 bin 200 tane işletme var. Yani son 3,5 yılda Kahramankazan’ın ticari hayatında yüzde 50 nispetinde bir artış söz konusu. Hamdolsun Kahamankazan stratejik bakımından çok iyi durumda. Bunu, belediyemizin menfaatleri açısından avantaja çevirmek durumundayız. Biz beton satıyoruz, ticari amaç için söylemiyorum. Halk ekmek gibi düşünün. Herkes 40 liraya satarken, bizim arkadaşlarımız 38 liraya satıyor. Amacımız burada sadece ticaret yapmak değil. Betonda, KazanBelNet’de olduğu gibi. İstiyoruz ki bu çark, belediyenin ekonomik yükünü üzerinden alsın.“

‘2023’ÜN GELİRİNİ ARTIRICI ADIMLAR’

TOKİ’den arsa satın aldıklarını anımsatan Başkan Oğuz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Allah göstermesin, yarın bir sıkıntımız olursa, kat karşılığında verebiliriz. Arsayı da satabiliriz. Bugün satsak 10-15 milyon edecek. En son Milli Emlak’tan 20 tane daha arsanın devrini istedik. Neden, ihtiyaç olduğunda bunu gelire çevirmek için. Bunların bir kısmının onayını aldık, bir kısmını bekliyoruz. Bunların hepsi, 2023’ün gelirlerini artırıcı adımlar. Kahramankazan Belediyesi 3 Ağustos 2022 itibariyle Çankaya, Yenimahalle, Altındağ gibi merkezde olmadığımız halde birinci sınıf belediye olmuştur. Objektif kriterlere göre, buna hiçbir belediye itiraz etmez. Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından 85’inci sıradan 74’üncü sıraya yükseldik.

‘KAHRAMANKAZAN’IN KADERİNİ DEĞİŞTİREN İMZA’

18 Ağusto 2022’de Cumhurmaşkanımız’ın imzasıyla Kazan’ın kaderini değiştiren kararlara imza atıldı. Ankara’da 25 ilçe arasında altıncıyız. Kahramankazan’ın geleceğine yönelik milli egemenlik konusunda çok önemli bir karara imza atıldı ve 2,5 milyon metrekarelik bir alanın kamulaştırma kararı alındı. Buraya Türkiye’nin yerli, milli tankı kurulacak. TUSAŞ gibi büyük bir kurum Kazan’a geliyor. Bizim için büyük bir gurur. Sanayileşme ve gelişmişlik açısından çok önemli.  Eğer bahsettiğim bu projelerimiz kabul edilirse, Kahramankazan’ın 2023 bütçesinde 5 kuruşluk bir gider açığı söz konusu olmayacak. Sanayi bölgesindeki çalışmalarımız kabul görürse Kahramankazan ekonomik açıdan gelir bütçesiyle önemli bir noktaya gelecektir.”