ARAMA
Kahramankazan Belediyesi

SATI KADIN MÜZE EVİ

Geri

SATI KADIN MÜZE EVİ

1 Eylül 2022

SATI KADIN MÜZE EVİ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

 

Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri arasında yer alan ve Satı Kadın olarak bilinen Satı Çırpan’ın, Kahramankazan Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evi ziyaretçilerini bekliyor.


Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekili ve muhtarlarından, “Satı Kadın” olarak bilinen Satı Çırpan’ın, Kahramankazan Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evini tüm vatandaşların ziyaret etme fırsatı bulmasını ümit ettiğini dile getirdi.

 

 

Satı Kadın’ı Tanıma Fırsatı

 

Müzede, Satı Kadın’ın kullandığı eşyalar, kıyafetleri ve döneme ilişkin objeler sergileniyor. Ziyaretçilere müze görevlileri tarafından Satı Kadın hakkında bilgi veriliyor. Ziyaretçiler ayrıca Satı Kadın’ın evinin bahçesindeki anıt mezarını da ziyaret ediyor. Kahramankazan Belediyesi tarafından yaptırılan Satı Kadın Müze Evi, aynı zamanda meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında adına ilk müze yaptırılan kadın milletvekilinin ismini yaşatıyor.

 

Başkan Oğuz’dan Davet

 

Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Satı Kadın’ın tarihimizde önemli bir yeri olduğunu belirterek, kendisinin Kahramankazanlı kadınlar başta olmak üzere Türk kadınına örnek olan tarihi bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Başkan Oğuz, “Satın Kadın’ın tarihi kişiliğinin ve hatırasının, kendisine yakışır şekilde yaşatıldığı müzemiz ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. Ziyaretçilerimiz hem Satı Kadın hakkında bilgi sahibi olurken hem de onun teneffüs ettiği havayı teneffüs etme imkanı ve o dönemi yaşama fırsatı buluyor. Başta Ankaralı hemşehrilerimiz olmak üzere, Türkiye genelindeki tüm vatandaşlarımızı müze evimizi ziyaret etmeye davet ediyoruz” dedi.

 

Satı Kadın Kimdir?

 

Satı Kadın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün daveti ile 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimde meclise girdi. 1935-1939 yılları arasında 5. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. O yıl seçilen 18 kadın milletvekili arasında yer aldı. 1956 yılında hayatını kaybeden Satı Kadın, aynı zamanda "ilk köylü kadın milletvekili" olarak da anılmaktadır. Satı Kadın köyünde muhtarlık görevi de yapmıştır.